En, dva, tri, prepleskajmo steno!

En, dva, tri, prepleskajmo steno!

05.03.2018

Pleskanje – tisti, ki smo to že večkrat počeli, vemo, da je opravilo lahko prav zabavno in ga vsakdo lahko opravi sam. Ne verjamete? S pravimi pripomočki in navodili se pleskanja sten z lahkoto loti prav vsak! Dom bo osvežen, lahko pa ga še polepšate z modnimi ali priljubljenimi barvami.

Za uspešno pleskanje pa najprej potrebujete ustrezne pripomočke. Ti vam bodo močno olajšali delo, zato se splača oditi v trgovino in se o njih posvetovati s prodajalcem. Dober podajalec vam ne bo ponujal »čudežnih« pripomočkov, ampak vam bo svetoval zelo osnovne pripomočke, ki so tudi poceni, vsak od njih pa vam bo prihranil čas in/ali umazanijo.

Zaščita

Predno se lotite pleskanja najprej pripravite prostor, da bo po končanem delu čim manj čiščenja. Vse robove vrat, oken, tal in nepremakljivega ali vgradnega pohištva oblepite z zaščitnim lepilnim trakom. Pri delu bodite natančni, saj si boste tako prihranili poznejše zamudno odstranjevanje barve s slabo zaščitenih površin. Ne pozabite, lepilni trak morate najpozneje po nekaj dneh odstraniti, da se ne zasuši.

Tla in pohištvo prekrijte z zaščitno polivinilno folijo. Ko boste pleskanje končali, preprosto odstranite tako lepilni trak kot folijo in prostor bo čist. Ne pozabite tudi na rokavice, ki bodo med delom varovale vaše roke, da se barva ne bo zajedla za nohte in v kožo.

Priprava stene

Če stena ni dovolj ravna in ima veliko izboklin ali lukenj, jo naprej zgladite z izravnalno maso. Nato steno zbrusite z brusno gobico, še bolj enostavno pa boste brušenje opravili s stenskim brusilnikom oziroma »žirafo«. Pri delu si ne pozabite nadeti zaščitne maske, ki vas bo ščitila pred vdihavanjem škodljivega drobnega prahu.

Pleskanje

Ko je stena pripravljena, sledi pleskanje. Uporabite vedro za barvo, ki naj bo dovolj veliko in globoko, da barva ne bo pršela naokrog. Vanj postavite mrežico, na kateri odtisnete valjček ali čopič, tako da barva iz njega ne bo kapljala.

Za pleskanje boste potrebovali en večji valjček za velike površine ter en manjši valjček za manjše površine. Za težje dostopna mesta priporočamo širši čopič, ozke detajle in robove pa boste najlaže pobarvali z ozkim čopičem.

Pri izbiri barve bodite pozorni na njen namen. Posebno barvo izberite za prostore, kjer je veliko umazanije ali vlage. V trgovini se s prodajalcem posvetujte, ali je pred nanosom barve potreben tudi premaz z emulzijo in na koncu morda še zaščitni sloj.

 

Dobro načrtovanje je pol dela – želimo vam uspešno pleskanje!

 

Nasveti

 
Nazaj
 
 

So ti všeč vsebine, ki jih objavljamo?

Prijavi se na e-novice in bodi obveščen o novih objavah, naših ekskluzivnih akcijah, novicah in novostih.

Prijavitelj na e-novice dovoljujem, da podjetje SAM moje osebne podatke, ki sem jih prostovoljno dal/a na razpolago, uporabi za namen trženja in s tem informiranja o novostih in ponudbah prodajnega programa. Izjavljam, da sem seznanjen/a z Obvestilom o varstvu osebnih podatkov, ki so posredovani za namen trženja in Politiko varstva osebnih podatkov ter z možnostjo, da to privolitev kadarkoli prekličem.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.