POPRAVI SAM: Staro pohištvo dobi nov namen

POPRAVI SAM: Staro pohištvo dobi nov namen

31.08.2018

Ste vedeli, da se je reciklaža začela že v starem veku, ko so kovinske izdelke pretopili in iz njih ustvarili nove? Najbolj pa je reciklaža zacvetela v 20. stoletju, predvsem po 2. svetovni vojni, ki je prinesla pomanjkanje virov. Recikliralo se je tako rekoč vse, od odpadnih kovin in storjev, do oblačil.

Reciklaža je "ponovna uporaba že uporabljenih, odpadnih snovi v proizvodnem procesu" (SSKJ).

Dandanes pa se ne srečujemo s pomanjkanjem virov, pač pa z njihovo preobilico. Pojem reciklaža se zato širi in ko govorimo o reciklaži, danes tako govorimo tudi o ponovni uporabi in preoblikovanju raznovrstnih izdelkov vsakdanje potrošnje.

Lep primer tega je leseno pohištvo, ki ga z lahkoto recikliramo sami. Z nekaj truda in malo domišljije tako vanj spet vdihnemo življenje ali pa mu damo celo popolnoma nov namen!

Potrebujete:

Navodila:

  1. Leseno pohištvo temeljito očistite prahu in morebitnih madežev.
  2. S tračnim brusilnikom zbrusite površine do želenega videza. Trenutni trend je nekoliko bolj grob videz lesa.
  3. Če se na lesu pojavijo razjede in razpoke, jih lahko zaprete s kitom za les.
  4. Za prvi nanos dodajte vodnemu lazurnemu premazu 10 % vode (dobro premešajte). Mešanico nanesite na les in počakajte, da se prvi sloj popolnoma posuši. 
  5. Nadaljujte z drugim slojem premaza, ki mu tokrat niste dodali vode.
  6. Ko se vodni lazurni premaz popolnoma posuši, je vaše pohištvo pripravljeno na ponovno uporabo.
 

Nasveti

 
Nazaj
 
 

So ti všeč vsebine, ki jih objavljamo?

Prijavi se na e-novice in bodi obveščen o novih objavah, naših ekskluzivnih akcijah, novicah in novostih.

Prijavitelj na e-novice dovoljujem, da podjetje SAM moje osebne podatke, ki sem jih prostovoljno dal/a na razpolago, uporabi za namen trženja in s tem informiranja o novostih in ponudbah prodajnega programa. Izjavljam, da sem seznanjen/a z Obvestilom o varstvu osebnih podatkov, ki so posredovani za namen trženja in Politiko varstva osebnih podatkov ter z možnostjo, da to privolitev kadarkoli prekličem.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.