Naredi SAM: Velikonočna dekoracija iz mavca & domači kolački z brusnicami

Naredi SAM: Velikonočna dekoracija iz mavca & domači kolački z brusnicami

12.04.2019

Brez piščančkov in zajčkov ni pravih velikonočnih praznikov. Z njimi okrasimo dom, predvsem pa mizo, ob kateri se zbiramo ob prazniku.

Predstavljamo vam preprosto idejo, kako izdelati mavčne zajčke in piščančke. Ulili jih boste iz mavca, za kalup pa lahko uporabite kar – jajca. Pravzaprav jajčne lupine, v katere nalijete mavec. Še nekaj potrpežljivosti in čisto malo spretnosti, pa bo na mizi jata piščančkov in med šunko in pirhi se bodo skrivali zajčki. Preprosto – tako zelo, da vam lahko pomagajo otroci.

Za piko na i, pa smo priložili še recept za okusne domače kolačke, ki se bodo odlično podali k velikonočni pojedini.

Pripomočki:

Navodila:

  1. V izpihano jajce/kalup z olfa nožem izrežite okroglo odprtino, polmera približno en centimeter.
  2. Iz kosa žice oblikujte zajčja ušesca.
  3. Zmešajte mavčno maso z vodo. Masa mora bit idovolj redka, da bo primena za vlivanje. 
  4. Izpihano jajce/kalup postavite na podstavek (uporabite lahko škatlo od jajc ali manjši lonček) in skozi odprtino vanj vlijte mavčno maso tako, da kalup napolnite do vrha.
  5. V nekatere kalupe na vrhu zapičite zajčja ušesca iz žice - iz teh boste naredili zajčke, iz ostalih pa bodo nastali piščančki.
  6. Počakajte, da se mavčna masa posuši. Čas sušenja je odvisen od tega, kako gosto oziroma redko maso ste zmešali. Predno nadaljujete s postopkom mora biti popolnoma suha.
  7. Z olfa nožem nato previdno odstranite lupino/kalup in jajce s finim brusnim papirjem nežno pobrusite, da zgladite morebitne nepravilnosti.
  8. Piščančki: iz filca izrežite kljunček in rožo ter ju z lepilno pištolo prilepite na jajce. S črnim markerjem narišite oči.
    Zajčki: s črnim markerjem zajčkom narišite oči in smrčke.
  9. Piščančke položite v "gnezda" iz košarice, zajčke pa lahko postavite v majhne lončke, ki ste jih pred tem napolnili s travo. Z njimi okrasite praznično obloženo mizo!

So vas ob ogledu videa zamikali tudi domači, sveže pečeni kolački? Specite jih tudi vi!

RECEPT: Kolački z brusnicami

Recept Kolački z brusnicamiPotrebujete:

- 520 g moke
- 14 g suhega kvasa
- 15 g mešanih začimb
- sol
- 195 g brusnic (ali rozin)
- 40 g masla
- 2 rahlo stepeni jajci
- 300 ml mleka

Okrasitev:
- 65 g moke
- 60–75 ml vode

Glazura
- 45 ml vode
- 30 g sladkorja

- Maslo za serviranje

Priprava:

V veliki posodi zmešamo suhe sestavine in dodamo brusnice. V majhni posodi na nizki temperaturi razpustimo maslo. Dodamo mleko in segrejemo do mlačnega. Zmešamo mlačno mleko z rahlo stepenimi jajci, tekočino dodamo suhim sestavinam in mešamo, zatem na pomokani površini z rokami pognetemo v mehko testo. Hlebček damo v rahlo naoljeno posodo za 1 uro vzhajati, da dvakratno naraste.

Testo znova zvrnemo na pomokano površino in rahlo pregnetemo, da se lepo poveže. Hlebček razdelimo na 12 enakih delov. Oblikujemo jih v lepe kroglice in jih razporedimo na pekač. Pekač pokrijemo za pol ure, da kolački vzhajajo. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija.

Okrasitev: Moko in vodo zmešamo do gladkega, po potrebi dodamo vodo, če je pregosto. Maso damo v manjšo dresirno vrečko in naredimo križ čez kroglice. Pečemo 20–25 minut.

Glazura: Vodo in sladkor damo v ponvico na majhen ogenj, da se sladkor stopi. Kuhamo 3–4 minute, da dobimo sirup, prelijemo ga čez tople kolačke.

Pa dober tek!

 

Nasveti

 
Nazaj
 
 

So ti všeč vsebine, ki jih objavljamo?

Prijavi se na e-novice in bodi obveščen o novih objavah, naših ekskluzivnih akcijah, novicah in novostih.

Prijavitelj na e-novice dovoljujem, da podjetje SAM moje osebne podatke, ki sem jih prostovoljno dal/a na razpolago, uporabi za namen trženja in s tem informiranja o novostih in ponudbah prodajnega programa. Izjavljam, da sem seznanjen/a z Obvestilom o varstvu osebnih podatkov, ki so posredovani za namen trženja in Politiko varstva osebnih podatkov ter z možnostjo, da to privolitev kadarkoli prekličem.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.