VZDRŽEVANJE STREH

VZDRŽEVANJE STREH

20.05.2019

Z rednim vzdrževanjem podaljšamo življenjsko dobo vsaki stvari in strehe niso nobena izjema. Marsikateri nevšečnosti se lahko izognete, če imate na hiši kvalitetno strešno kritino in če zanjo skrbite.

 

ČIŠČENJE ŽLEBOV

Tekom leta se v žlebovih naberejo listje in veje, ki lahko žleb in celoten sistem odvodnjavanja zamašijo. Vsaj enkrat letno (konec jeseni), očistite žlebove. Če je nabranega materiala malo, ga lahko preprosto poberete ven z rokami. Če pa je listja in vej veliko in v kakšnem delu že blokirajo pot deževnici, boste vse skupaj najlažje očistili z visokotlačnim čistilcem, ki ima poseben nastavek za čiščenje žlebov.

  

Za preventivo v lovilec za vodo na žlebu namestite lovilec nesnage, čez sam žleb pa lovilev listja za žleb.

     

 

MENJAVA STREŠNIKOV

Ob nalivih in ujmah se velikokrat zgodi, da se na strehi premakne kakšen strešnik. Večkrat preglejte streho in ponovno položite premaknjen strešnik. Toča velikokrat poškoduje strešnike, zato take strešnike zamenjajte z novim.

Če pa na novo prekrivate celotno streho, lahko izberete takšne, ki so odporni proti toči.

  

 

MAH NA STREHI

Mah se rad pojavi na severni strani streh, saj je ta stran senčna in bolj vlažna in kot taka predstavlja idealne pogoje za razvoj mahu. Dlje časa, kot se voda zadrži na strešniku, boljši so pogoji za nastanek mahu. Počasno odtekanje vode in hrapava površina strešnika sta kot nalašč za njegov nastanek, zato se mah najbolj razbohoti na kovinskih strehah s posipom, na bitumenskih skodlah in tegolah. Opečnati strešniki, ki imajo engobirano ali pa glazirano površino pa so bolj gladki in zato voda hitreje odteče, mah pa se težje razrašča po gladkem strešniku.

Navkljub vsemu pa se slej ali prej vsaj malo mahu pojavi na vsaki strehi in tudi tega je mogoče odstraniti. Najenostavneje kar s curkom vode s pomočjo visokotlačnega čistilca, saj vodni curek odplakne mah, površine strešnika pa ne poškoduje.

  

 

SERVIS

Tudi streha je od časa do časa potrebna servisa, za kar se je potrebno obrniti na krovce. Le ti temeljito preverijo, da je kritina povsod dobro položena, predvsem pa preverijo, kar je našim očem skrito: stanje strešne konstrukcije, sekundarne kritine, zavarovanost zračnih kanalov s prezračevalnim trakom in še marsikaj.

 

Nasveti

 
Nazaj
 
 

So ti všeč vsebine, ki jih objavljamo?

Prijavi se na e-novice in bodi obveščen o novih objavah, naših ekskluzivnih akcijah, novicah in novostih.

Prijavitelj na e-novice dovoljujem, da podjetje SAM moje osebne podatke, ki sem jih prostovoljno dal/a na razpolago, uporabi za namen trženja in s tem informiranja o novostih in ponudbah prodajnega programa. Izjavljam, da sem seznanjen/a z Obvestilom o varstvu osebnih podatkov, ki so posredovani za namen trženja in Politiko varstva osebnih podatkov ter z možnostjo, da to privolitev kadarkoli prekličem.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.