ZUNANJA OSVETLITEV

ZUNANJA OSVETLITEV

17.06.2019

V vsakem letnem času je lepo, če je okolica hiše, vrt ali terasa stanovanja prijetno osvetljena. Pozimi, ko so dnevi kratki pride prav, da si okolico osvetlimo, poleti pa da z ambientalno svetlobo na terasi ustvarimo prijetno vzdušje za posedanje, branje, klepet, kvartopirske večere… Glede na namen in mesto osvetlitve izbiramo različne vrste zunanjih svetil; v nadaljevanju si preverite katera zunanja svetila so idealna za kater namen.

 

REFLEKTORJI IN MARKIRNA SVETILA

Reflektorji in markirna svetila lahko služijo kot namenska in ambientalna svetila hkrati. Za občasno osvetlitev glavnih poti, stopnišč in parkirišč uporabite reflektor, saj jih boste tako primerno osvetlilli. Za stalno osvetlitev pa lahko namestite t.i. markirna svetila, to so manjše lučke, vgrajene v tla ali steno, ki diskretno a dobro osvetljujejo pot.

Z reflektorji in markirnimi svetili lahko tudi poudarite obliko vrta in razkrijete njegove skrite kotičke.  Z reflektorjem lahko osvetlite drevo ali grm, ki bo tako posredno osvetlil celoten vrt. Med gredicami, cvetličnimi nasadi in grmovnicami lahko vgradite markirna svetila in prav tako posredno osvetlite celoten vrt.

   

 

TEMPERATURA IN BARVA SVETLOBE

Priporoča se, da za zunanjo osvetlitev izberete toplo svetlobo, torej temperaturo svetlobe okoli 4000 K. Če ste nekoliko bolj drzni, se lahko odločite tudi za osvetlitev z različnimi barvami. Sodobna pametna svetila namreč omogočajo spreminjanje barv; po želji lahko torej vrt osvetlite v izbranem odtenku. Poleg širokega spektra barv pa vam pametna svetila omogočajo tudi upravljanje na daljavo kar s pametnih telefonov.

     

 

STILSKA SKLADNOST

Načeloma na vrtovih in terasah prevladuje ambientalna osvetlitev, ki prijetno osvetljuje okolico obenem pa svetloba ne moti okolice. Za ta namen se uporabljajo svetila z manjšo svetilnostjo, bodisi stoječa, talna, stropna, stenska. Lahko kombinirate različna v istem slogu in tako oblikovno povežete celoten vrt.

   

 

OSVETLITEV OMIZJA

Za večerno posedanje z družbo, za igranje družabnih iger in branje je potrebno svetilo, ki bo dobro osvetlilo omizje. V ta namen vam bo odlično služila zunanja plafoniera, če pa nimate možnosti namesti svetila na strop pa se poslužite stenskih svetilk.

  

 

SOLARNA SVETILA

Če za svetila nimate predvidene električne napeljave, vrt in teraso pa bi vseeno radi osvetlili, lahko namestite solarne svetilke, ali pa svetilke na polnilno baterijo.

  

 

ZAŠČITA PRED VODO IN PRAŠNIMI DELCI

Pri izbiri svetil za vrt ali teraso pa bodite vedno pozorni, da imajo svetilke zadostno zaščito pred vlago in prašnimi delci. Ta podatek je označen z IP vrednostjo. To je dvomestna številka, prva določa možno stopnjo izpostavljenosti prašnim delcem, druga pa vladi. Zunanja svetila morajo imeti najmanj sledeče IP vrednosti glede na njihovo pozicijo:

POZICIJA IP
zunanja svetila izpostavljena vlagi in dežju (na fasadi, ograji, zunanjem stopnišč...)  44
zunanja svetila izpostavljena močnejšim curkom vode 65
zunanja talna vgradna svetila 67
svetila, ki so še posebej izpostavljena vodi (ob ribnikih, bazenih) 68

 

Na elektro oddelkih trgovin SAM vam bodo prodajalci svetovali katera svetila bi bila prava za vas.

Izbirate lahko med pestro izbiro kvalitetnih sodobnih svetil znamk Eglo, Philips in Rabalux.

 

Nasveti

 
Nazaj
 
 

So ti všeč vsebine, ki jih objavljamo?

Prijavi se na e-novice in bodi obveščen o novih objavah, naših ekskluzivnih akcijah, novicah in novostih.

Prijavitelj na e-novice dovoljujem, da podjetje SAM moje osebne podatke, ki sem jih prostovoljno dal/a na razpolago, uporabi za namen trženja in s tem informiranja o novostih in ponudbah prodajnega programa. Izjavljam, da sem seznanjen/a z Obvestilom o varstvu osebnih podatkov, ki so posredovani za namen trženja in Politiko varstva osebnih podatkov ter z možnostjo, da to privolitev kadarkoli prekličem.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.