BARVE NAREDIJO DOM

BARVE NAREDIJO DOM

20.06.2016

Pomlad se preveša v poletje, sivi oblaki pa nam te dni vse prepogosto prekrivajo nebo. Brezvoljnost sivih dni pa lahko preženejo barve na stenah vašega doma.

Barve močno vplivajo na počutje; lahko nas navdajo z energijo, nas sprostijo, lahko nas navdihujejo za delo ali pa v nas zanetijo strast. Ker vsak prostor služi določenemu namenu, je priporočljivo, da barve sten prilagodimo prav temu.

Katere barve so priporočljive za določene prostore, kakšen je njihov vpliv na naše počutje in kako jih je najbolje kombinirati, vam predstavljamo v tokratnem nasvetu.

POMEN BARV

  • BELA – simbolizira jasnost in čistost. Sobe naredi prostorne in svetle. Zaradi svoje nevtralnosti na skoraj vse deluje pozitivno.
  • RUMENA – je barva intelekta in kreativnosti. Simbolizira veselje, srečo in optimizem. Je barva, ki navdihuje, zato je zelo priporočljiva za delovne prostore. Primerna je tudi za kuhinjo, jedilnico, nežni odtenki rumene pa tudi za predsobo
  • ORANŽNA – je barva elana in uravnoteženosti. V nas vzbuja občutek razumevanja, zadovoljstva, radosti in optimizma. Prostoru daje toplino in vzpodbuja komunikativnost, zato je idealna za dnevne sobe, ki so središče družabnega življenja vašega doma.
  • ZELENA – pomirja in sprošča. Vliva zaupanje in vpliva na boljšo komunikacijo in kreativnost. Je barva, ki ustvarja ravnovesje med aktivnostjo in umirjenostjo, zato je idealna za dnevno sobo. Ker vzpodbuja kreativnost, je pravšnja izbira tudi za delovne prostore.

  • MODRA – modra je barva misli, svobode, miru in harmonije. Modra je znana kot barva miru in počitka, umirja srčni utrip in zmanjšuje ritem dihanja, zato je idealna za spalnice. Ker umirja duha in telo, je zelo primerna tudi za kopalnice.
  • VIJOLIČASTA – je barva inteligence in čustev. Izraža občutek razkošja in nežnosti. Blaži stres in strah in je primerna za meditacijo. Vijolične stene so primerne v spalnici ali meditativnih prostorih
  • RDEČA – je barva strasti in moči. Povečuje pogum, ambicije in spontanost. Navdaja z voljo po gibanju, veča apetit po hrani in posteljnih radostih. Navkljub temu pa ni priporočljiva za spalnico, saj je tam lahko vzrok za nespečnost. Rdeča barva je idealna za kuhinjo
  • ROŽNATA – je barva zabave, igrivosti, pozitivne, optimizma in ženskosti. Vzbuja občutke ljubezni, hvaležnosti, prebuja občutke otroške radosti in intuicijo. Primerna je prav za vse prostore, posebej primerna pa je tudi za otroške sobe

Seveda pa barve lahko v vaše prostore vnesete tudi s pohištvom in dodatki. Če barvne stene niso za vas in vam je najljubša nevtralna bela barva sten, lahko v prostor vnesete barve s preprogami, blazinami, lučmi, slikami, zavesami in drugimi detajli.

KOMBINACIJE BARV 

Barve lahko tudi kombinirate. Pri tem lahko sledite kontrastni, harmonični ali monokromatski shemi.

Če želite uporabiti le eno barvo, se poslužite monokromatske barve sheme, pri kateri lahko uporabljate različne odtenke iste barve; na primer svetlo in temno modro.

Če vam je všeč kombinacija sorodnih barv, v prostor vnesite harmonično shemo. Harmonično shemo sestavljajo barve, ki ležijo ena ob drugi na barvnem krogu; na primer rdeča in vijolična ali zelena in rumena.

Če želite prostore narediti še nekoliko bolj živahne, se odločite za kontrastno shemo komplemetarnih barv. Komplementarne barve so tisti, ki v barvnem krogu ležijo ena nasproti druge; na primer zelena in rdeča ali rumena in modra.

MOČ BARV

Barve vplivajo tako na naše počutje kot tudi na sam prostor. Svetle barve prostor povečajo, temne pa ga pomanjšajo. Na barvo v prostoru pa vpliva tudi naravna svetloba, ki pa je odvisna od smeri neba. Na severni strani je svetloba malce bolj modrikasta, na južni strani pa bolj rumena. Predvsem pa pri izbiri barv ne smete pozabiti katera je tista barva, ki najbolj odgovarja vam.

 

Nasveti

 
Nazaj
 
 

So ti všeč vsebine, ki jih objavljamo?

Prijavi se na e-novice in bodi obveščen o novih objavah, naših ekskluzivnih akcijah, novicah in novostih.

Prijavitelj na e-novice dovoljujem, da podjetje SAM moje osebne podatke, ki sem jih prostovoljno dal/a na razpolago, uporabi za namen trženja in s tem informiranja o novostih in ponudbah prodajnega programa. Izjavljam, da sem seznanjen/a z Obvestilom o varstvu osebnih podatkov, ki so posredovani za namen trženja in Politiko varstva osebnih podatkov ter z možnostjo, da to privolitev kadarkoli prekličem.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.