MARAZZI KERAMIČNE PLOŠČICE - KO SE ZDRUŽITA KAKOVOST IN ITALIJANSKI SLOG

MARAZZI KERAMIČNE PLOŠČICE - KO SE ZDRUŽITA KAKOVOST IN ITALIJANSKI SLOG

05.12.2017

Kopalnica, kuhinja, predprostor, terasa, okolica hiše, celo bivalni prostori … keramika si je utrla pot v prav vse kotičke našega doma. Temu primerno je velika tudi ponudba na trgu in pogosto je odločitev katere keramične ploščice izbrati, vse prej kot enostavna.

Na trgu je veliko ponudnikov različnih blagovnih znamk in če ste že kdaj izbirali keramične ploščice ali pa to morda ravnokar počnete, ste se zagotovo že srečali s keramiko Marazzi. Gre za priznanega italijanskega proizvajalca keramičnih ploščic, ki simbolizirajo italijanski slog in slovijo po kakovostni izdelavi.

Marazzi, ki keramične ploščice proizvaja že več kot 80 let, velja že od vsega svojega začetka za izjemno napredno podjetje: odgovorno je za nekatere glavne tehnološke, procesne in oblikovalske inovacije na področju industrije keramičnih ploščic, od katerih so nekatere postali pomembni mejniki v zgodovini sodobne keramike. Njihove izdelke lahko danes najdemo že v več kot 140 državah.

Od “tovarne iz kartona” do najsodobnejšega proizvodnega obrata za keramične ploščice

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1935 v italijanskem mestu Sassuolo, ki je danes največje mednarodno središče za izdelavo najsodobnejših keramičnih ploščic.

Ustanovitelj podjetja, Filippo Marazzi, naj bi prvi proizvodni obrat zgradil na dveh vzporednih vrstah dreves topolov. Zaradi slabe trdnosti takšne gradnje je proizvodni obrat postal znan tudi kot "tovarna iz kartona”.

Tovarna MarazziTovarna MarazziTovarna Marazzi

V petdesetih letih je podjetje doživelo prvo večjo širitev zahvaljujoč velikim naložbam v nove “tunelske peči”, ki so bile v tistem času izjemna tehnološka inovacija. V istem obdobju so izdelali tudi prve porcelanaste ploščice, dimenzije 2 cm x 2 cm, ki so bile na voljo v različnih barvah, izšla pa je tudi linija prvih ročno poslikanih talnih keramičnih ploščic “Pennellati”.

Leta 1960 sta dva izmed najbolj znanih in vplivnih arhitektov 20. stoletja ter pionirja industrijskega oblikovanja, Gio Ponti in Alberto Rosselli, za Marazzi oblikovala prvo ploščico s štirimi krivinami. Ploščica je bila predstavljena v eni najpomembnejših italijanskih mednarodnih kulturnih institucij La Triennale di Milano in velja za prvi primer partnerstva med projektiranjem in keramičnimi oblogami.

V sedemdesetih letih podjetje predstavi povsem novo linijo keramičnih ploščic, ki so jo poimenovali “Alta Moda”. Linija je nastala v sodelovanju s priznanimi modnimi oblikovalci kot so Biki, Forquet in Paco Rabanne ter velja za prvo tovrstno povezavo med oblikovalci visoke mode in keramično industrijo.

Oglaševalski plakat za prve porcelanaste ploščice MarazziPrva linija ročno poslikanih talnih keramičnih ploščic Pennellati (1958)"Triennale", ki sta ga oblikovala Gio Ponti in Alberto Rosselli (1960)Biki, Forquet in Paco Rabanne so za Marazzi oblikovali linijo Alta Moda (1970)

Leta 1974 Marazzi patentira revolucionarni proces enojnega žganja, pri katerem žganje keramične ploščice in zaključne glazure poteka istočasno. To je močno zmanjšalo produkcijske čase in povsem na novo definiralo namene uporabe keramičnih ploščic.

Marazzi v osemdesetih letih uvede in patentira posebne proizvodne linije, kjer glaziranje ploščic poteka na polovici procesa žganja, medtem, ko so le te še vedno vroče. Posledica takšnega postopka glaziranja je izjemno trden steklen premaz, ki je omogočil številne nove možnosti za uporabo keramičnih oblog. V tem obdobju Marazzi na trg prvič ponudi obsežen izbor barvnih keramičnih ploščic, z odprtjem novih tovarn v Španiji in ZDA pa začne širiti svojo proizvodnjo tudi v tujino.

Marazzi keramične ploščiceMarazzi keramične ploščiceMarazzi keramične ploščiceMarazzi keramične ploščiceMarazzi keramične ploščice

Med Marazzijevimi izumi novejšega časa je inovativna tehnologija Casiglie (2007), ki omogoči proizvodnjo izdelkov izjemne tehnične kakovosti. Ta neprekinjen in zelo prilagodljiv proizvodni proces je namreč omogočil izdelavo izdelkov različnih vrst, velikosti in debelin, obenem pa tudi pomembno izboljšal geometrijsko natančnost keramičnih plošč.

Keramične ploščice Marazzi

Ena zadnjih, najnovejših inovacij pa je SistemA, ki je bil predstavljen leta 2010. Gre za kristalizirane porcelanske ploščice, ki so izdelane iz okolju prijaznega materiala.

Sicer pa skrbi za okolje podjetje namenja veliko pozornosti že od vsega začetka. Da bi čim bolj omejili porabo naravnih virov in vpliva na okolje, so v celotnem procesu izdelave razvili sistem za zbiranje in ponovno uporabo odpadnega materiala, odpadnih vod in toplote, ki se proizvede v različnih fazah.

Kolekcije keramičnih ploščic Marazzi

Danes ima Marazzi v svoji ponudbi več kot 190 različnih kolekcij talnih in stenskih keramičnih ploščic za notranje in zunanje prostore, te pa so na voljo še v različnih barvah, velikostih in debelinah. Prav tako lahko izbiramo med širokim naborom keramičnih ploščic v različnih imitacijah lesa, kamna, marmorja, terakote ali betona.

V nadaljevanju na kratko predstavljamo nekaj najnovejših kolekcij

Mystone Gris Fleury

Navdih za kolekcijo je kamen francoskega porekla z nežno obarvanimi sencami v ozadju ter neenakomernimi zrni, kar daje ploščicam ekskluziven pridih in zelo naraven videz.

Keramične ploščice Mystone Gris Fleury so idealne za prostore v klasičnem ali metropolitanskem slogu. Na voljo so v petih različnih odtenkih in velikostih.

Keramične ploščice Marazzi Mystone Gris Fleury

Absolute White

Kolekcijo Absolute White predstavljajo popolnoma bele keramične ploščice v treh zanimivih 3D strukturah: “Twist” (vijuga), “Fiber” (vlakno) in “Cube” (kocka). Tridimenzionalna površina ploščic oblikuje svetlobo, poudari barve in ustvarja dinamične vibracije v prostoru .

Strukturi “Twist” in“Cube” sta na voljo s svetlečo ali satenasto površino, struktura “Fiber” pa ima matirano površino.

Keramične ploščice Marazzi Absolute White

Treverkchic

Talne keramične ploščice Treverkchic so namenjene za uporabo v stanovanjskih objektih (dnevna soba, kuhinja, kopalnica, spalnica), prav tako pa so primerne tudi za manjše komercialne prostore.

Poudarek kolekcije Treverkchic je na ustvarjalnem razpoloženju in črpanju navdiha iz izvornega materiala.

Imitacija lesa je na voljo v 6 barvah - italijanskem orehu, francoskem orehu, ameriškem orehu, obarvanem orehu, azijskem tiku in afriškem tiku - ter 4 velikostih, vključno z novo dimenzijo 19x150 cm.

Talne keramične ploščice Marazzi Treverkchic

Chalk

Kolekcija Chalk je odziv na sodobne trende uporabe betona, ne le kot industrijskega materiala ampak tudi kot obloge na javnih površinah in v bivalnih prostorih.

Keramične ploščice so na voljo v eni velikosti 25x76 cm in 5 naravnih odtenkih, kolekcija pa vključuje tudi različne dekorativne ploščice: “Origami”, ploščice s tridimenzionalnimi strukturami “Fiber” (vlakno) in “Brick” (opeka) ter mozaike. Prav zaradi tega je kolekcija Chalk še posebej idealna za ustvarjanje različnih slogov.

Keramične ploščice Marazzi Chalk

Mineral

Kolekcija Mineral so keramične ploščice v imitaciji kamna, ki po videzu spominja na kovino.

Ploščice so na voljo v velikosti 75x75 cm ter petih barvah, ki reproducirajo odtenke različnih kovin: platine, železa in srebra pri barvah “Black” (črna), “Iron” (železna) in “Silver” (srebrna), ter bakra pri barvah “Bronze“ (bronasta) in “Corten“ (barva corten jekla).

Na voljo so tudi tri različne vrste površin: naravna, žametna in sijaj.

Talne keramične ploščice Marazzi Mineral

Širok nabor keramičnih ploščic Marazzi pa si lahko v živo ogledate v naših salonih kopalnic SAM Jarše, SAM Latkova vas, SAM Nazarje in SAM Trbovlje, kjer vam bodo naši prodajalci z veseljem svetovali pri izbiri.

 

Nasveti

 
Nazaj
 
 

So ti všeč vsebine, ki jih objavljamo?

Prijavi se na e-novice in bodi obveščen o novih objavah, naših ekskluzivnih akcijah, novicah in novostih.

Prijavitelj na e-novice dovoljujem, da podjetje SAM moje osebne podatke, ki sem jih prostovoljno dal/a na razpolago, uporabi za namen trženja in s tem informiranja o novostih in ponudbah prodajnega programa. Izjavljam, da sem seznanjen/a z Obvestilom o varstvu osebnih podatkov, ki so posredovani za namen trženja in Politiko varstva osebnih podatkov ter z možnostjo, da to privolitev kadarkoli prekličem.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.